Előző cikkünkben már írtunk a kutyafajtákról, illetve hogyan segíthetjük a választásotokat, ha még nincsen kedvenc a háznál. Most szeretnénk egy picit jobban megismertetni veletek az örökbefogadást és azt, ami mögötte van.  

Magyarországon rengeteg kutyát tesznek ki az utcára nap, mint nap. Sajnos nem egy példa igazolja, hogy számos felelőtlen állattartó létezik. A közösségi médiában, a hírekben jó pár történést hallunk, mint például újabb és újabb kutyát találtak rossz körülmények között vagy még rosszabb. Szerencsére sok ember segít és veszi fel a harcot ezekkel a következményekkel. Rengeteg menhelyet, szervezetet találhatunk az interneten, akik arra tették fel az életüket, hogy ezeket a kutyákat megmentsék, elhelyezzék őket különböző menhelyeken, gondoskodjanak rólunk. Sajnos TÚL SOK blöki kerül ezekre a helyekre és koránt sem elegen jelentkeznek az örökbefogadásukra.

Amikor azon gondolkoztok, hogy honnan legyen a négylábú társatok, vegyétek első számú helyre az örökbefogadást. Mint minden, a kutyatartás is felelőséggel jár. Gondoljátok át, hogy tudtok-e minőségi időt együtt tölteni, tudtok-e megfelelően gondoskodni róla. Ha költözés következik be, ne legyen akadály a kutya. Nem árulunk zsákbamacskát azzal sem, hogy egy állat tartása pénzbe kerül vagy türelemmel kell lenni egy-egy tanítás alkalmával. Ezek után, ha 100%-ban biztosak vagytok benne, hogy ezek nem akadályoznak meg, akkor nincs más dolgotok, mint belevágni.

Tavaly kimentünk a Budaörsi Menhelyre, vittünk tápokat, vitaminokat, takarókat, ruhákat, tisztítószereket és körbesétáltunk. Személy szerint én végig zokogtam ezeket a perceket, látva a sok kutyust, akik abban reménykednek, hogy értük jöttünk és elvisszük őket. Nekünk már van egy négylábú mini schnauzer és bichon frise keverék társunk. Robint nagyon rossz körülmények közül szabadítottuk ki, nem volt még 5 hetes sem. Minden baja volt, de tudtuk nem véletlen, hogy rá találtunk és hogy mi „változtathatjuk” meg az életét, esélyt adva a boldogságára. Hűséges, tele van szeretettel, könnyen tanítható, okos és hát nagyon csinos. (hehehe)

Néhány sorban összefoglaljuk mi az, amire figyeljetek és hogy hogyan működik egy ilyen procedúra.

Először is, ha már van otthon egy kutya azt szokták javasolni menhelyek, hogy vigye ki magával a gazdi és egy közös séta alkalmával nézzék meg, hogy a két blöki mennyire fogadja el egymást. Ha kisgyermek van a családba és megoldható őt is vigye ki a család, így jobban megismerheti az állatot. Nem minden menhely engedélyezi az örökbefogadást azoknak, akik albérletben élnek. Ez részben érthető, mivel bármikor fennállhat a költözés veszélye és nincsen biztosíték arra, hogy kedvencünk továbbra is velünk tud-e maradni. Fontos tudni, hogy a kennelben tartott állat teljesen más arcát mutatja majd felénk. Ugathat, ugrálhat, sőt félhet is. Ez természetes, hiszen azt érzékeli, hogy közelednek felé, ami bizonytalansággal tölti el. Ezért jó alkalom lehet, egy vagy több közös séta mielőtt elhozzák a kiválasztott ebet. Így a bizalom sokkal könnyebben és gyorsabban tud kialakulni.
Ha minden jól alakul, a menhely egy örökbeadási szerződést köt veled/veletek. Általában adomány formájában, ez helyenként változik egy kisebb összeget kell fizetnünk az addig felmerülő költségekre, amiket a menhely biztosított. Rendszerint már ivartalanítva, oltva, chipelve, parazitamentesítve adják ki őket. Kölyökkutya az oltási program befejezésére vonatkozó, valamint ivartalanítási kötelezettséggel fogadható örökbe.

Ha megtörtént az örökbefogadás, útnak indulhatunk választott kedvencünkkel. Nem elég hangsúlyozni, hogy nagy TÜRELEMMEL legyenek az újdonsült gazdik, hiszen a kutya életében hatalmas változás történik. Kapjon sok szeretetet, simogatást, odafigyelést. Ha ezek megvannak, akkor rengeteg viszonzást kaptok vissza. Szerintünk nem fogjátok megbánni és csodálatos életetek lesz négylábú társatokkal!

About the author

Leave a Reply