Hogyan hívjuk helyesen játékra kedvencünket?

A kölyökkutyák tele vannak szeretettel, energiával és kíváncsisággal. A játék pedig az életének a nélkülözhetetlen része. Ha ezt jól használjuk ki, tökéletesen feltudjuk szabadítani a bennük lévő energiát, nem utolsó szempontként, pedig erősíthetitek a köztetek lévő köteléket.

Nézzük mennyi időt szánjunk ezekre a pillanatokra. Napi 35-40 perc legyen kezdésnek kölyökkutyánál a séta – kutyafuttató és játék vegyesen, majd szépen fokozatosan növeljétek az időt. Fontos, hogy mielőtt szabadba mentek, legyen meg minden kötelező oltása a kutyusnak!
Íme pár tipp:
Ha kedvenced játékra hív és leteszi a labdát eléd, ne reagálj rá azonnal. Várj pár percet és amikor úgy gondolod te kezdeményezd a játékot. Ne ösztönözd az ugrálásra és a morgásra. Picin még aranyos lehet, de ha felnő ezt a rossz tuladonságát is megtartja.

 

Feleslegesen ne kergesd, ne hajtsd a kutyát, mert a későbbiekben sokkal nehezebben tudod majd vissza hívni magadhoz.

 

Elsőnek jó próbálkozás lehet a kötéllel való játékra hívás. Fontos, hogy olyan anyagú terméket válasszunk, ami lehetőleg méreganyagmentes és könnyen emészthető, ha kedvencünk lenyel pár darabkát belőle. Tanítsunk meg egy vezényszót neki, amivel elindíthatjuk a „huzavonát”. Tartsuk erősen a kötelet úgy 10-20 másodpercig, majd egy másik vezényszóval kérjük meg, hogy tegye le a játékot. Természetesen fontos, hogy türelmesek legyünk és sok gyakorlással elkezdi társítani a mondatokat és engedelmeskedni fog. Párszor hagyjuk kedvencünket nyerni, így megerősödik bennük a bizalom és sokkal magabiztossá válik a játékban is. Fontos, hogy az ugrálás elkerülése miatt, tartsuk a kötelet derék magasságban.

 

Beszéljünk kutyusunkkal vidám, magas hangon ez jelzi nekik, hogy készen állunk a kalandozásra. Ilyenkor kedvencünk füle megemelkedik, farkát jobbra ballra kezdi csóválni.

Ha vissza hozza játékát, ne próbáljuk kivenni a szájából, várjuk meg még ő leteszi a földre.

Ha azt fedezed fel, hogy kutyusod nem figyel rád kezdj el futni és mutasd jól láthatóan a játékát, ez újra játékosságat csal majd az arcára.

Ha elfekszik a földre és elfárad adj időt neki, hogy a szervezete regenerálódjon! Biztosíts neki friss vizet és sétáljatok pórázon tovább.

 

Dicsérd sokat, bátorítsad és ha ügyesen viselkedik jutalmazd meg. Ha ezeket betartjátok biztosak vagyunk benne, hogy kutyusotok élvezni fogja a játék minden pillanatát. Érezzétek jól magatokat!

 

 

About the author

Leave a Reply