Mi a különbség a designer, a fajtatiszta és a keverék kutyusok között?

A mai világba rengeteg ember választ maga mellé egy négylábú társat. Számos oka van, hogy ilyen népszerű lett a kutya, mint háziállat. Aranyosak, cukik, tele vannak szeretettel és hűségesek. Ezek általában a legegyszerűbb indokok a tartásukra.

Mi most összegyűjtöttünk nektek számos érdekességet így, ha még nem tudjátok milyen kutyust szeretnétek reméljük ezzel közelebb hozunk benneteket a helyes választáshoz.
Nézzük a Designer, azaz hibrid kutyákat. Ők azok, akiket két fajtatiszta keresztezésével hoznak létre, így szüntetve meg a kiinduló fajták negatív tulajdonságait. Tehát nagyon jó hír lehet annak, aki allergiás a kutya szőrre, ugyanis a genetika öröklődés útján csak a pozitív dolgok maradnak meg, így az állat hypo – allergén lesz állítólag.

Ez azt jelentené, hogy korlátlan időt tudnak eltölteni majd társaikkal a gazdik és nem kell tartaniuk semmilyen allergiás reakciótól?  A későbbiekben megválaszoljuk az igazat. Ezt kihasználva, természetesen rengeteg pénzt elkérnek egy ilyen „különleges” blökiért.

 

A legnépszerűbb variációk

Labradoodle: labrador és uszkár keverék. Ennél a hibrid kutyánál állítólag egy hypo – allergén szőrzetet sikerült varázsolni, hála az uszkárnak.

Puggle: mopsz és beagle keverék. A mopszokra jellemző „nyomott” orrszerkezet és az ebből adódó légzési nehézségek nélkül.

Maltipoo: a máltai selyemkutya és az uszkár ötvözete. Játékos, kellemesen aktív kutya.

 

 

Az igazság: A két fajtából született keverékek külső jegyei és viselkedési szokásai nem jósolhatók meg előre, mert mindkét szülő bármelyik tulajdonságát örökölhetik. A legtöbb allergiát okozó dolog a szőrben tud megtelepedni, ez viszont gyakorlatilag kivédhetetlen. Wally Conron hozta létre első labradoodle-t, egy asszonynak, akinek a férje allergiás volt a kutya szőrre.

Állítása szerint: „A problémák nem tűntek el ezekkel a keresztezésekkel, hanem a szaporításokkal csak még több keletkezett.” Az amerikai kutatók kivizsgálták, hogy az az uszkárok hajlamosak a szembetegségekre, a labradorok pedig a diszpláziás megbetegedésekre. Így, ha egy designer fajta mellett döntünk, fontos, hogy kiváló tenyésztőtől vásároljunk, akik tesztekkel tudják bizonyítani a jó eredményeket. Tudatosítsuk, hogy ők nem fajtatiszták, hanem nagyon drága keverékek.

Fajtatiszta vagy fajtiszta? Mi a helyes?

 

Fajtatiszta elnevezés a helyes. És hogy miből tudjuk megállapítani?

A vásárlásnál kapunk egy magán okiratot és egy törzskönyvet is. A mikrochip is sokat segíthet. Amikor azt halljuk, még túl kicsi hozzá, akkor kezdhetünk gyanakvóak lenni, hiszen ez nem igaz! Törvény írja elő, hogy az adás-vétel előtt már rendelkezniük kell a kutyáknak ezzel. 8 hetes korukig kötelező az anyjukkal lennie, persze ezt a szaporítók szeretik elfelejteni.

 

Ha kiváló tenyészetből veszel kutyát, akkor bármilyen problémával megfogod tudni őket keresni az idő múlásával is és segíteni fognak megoldani azokat, hiszen van egy szerződésetek! Ellenben a szaporító miután átadta és te kifizetted maximum csak az utadra bocsájt és saját magadra leszel utalva, bármilyen problémád adódjon négylábú társaddal.

És végezetül a keverék kutyusok, akik több fajtatiszta vagy más vegyes kutyák tenyésztéséből származnak. Nem rendelkeznek törzskönyvvel és általában véletlen érés eredménye. A leghűségesebb és legodaadóbb társak tudnak lenni. Jó genetikai sokszínűséggel rendelkeznek. A biológusok szerint ez meghatározó az egészségükre. Valójában néhány komoly egészségi probléma csak akkor fordul elő, ha a hozzátartozó szülők azonos génjeit párosítják a kölykökben. De 80%-ban sokkal kevesebb a valószínűség az egészségügyi problémákra.

A viselkedési különbségekkel már más a helyzet. Az Eötvös Lóránd Egyetem készített egy felmérést, a fajtatiszta és a keverék kutyák viselkedésére.

„Amint az várható volt, azt találtuk, hogy a vegyes fajta kutyák átlagéletkora magasabb volt, mint a fajtatiszta kutyáké.”

Kubinyi Eniköaz Etológiai Tanszék vezető családkutató projektjének vezetője
A demográfiai és kutya-tartási tényezők eloszlásának ellenőrzése után megállapították, hogy a fajtatiszta és vegyes fajta kutyák különböznek személyiségvonásaikban és a tulajdonos által jelentett viselkedési problémák gyakoriságában.

„A pórázon sétáltatott keverék kutyák gyakrabban ugrottak fel emberekre és nem válaszoltak, ha hívták őket. A keverékek a morfológiai értelemben vett sokféleségük ellenére nem képviselik az „átlagos” kutyákat, hanem sajátos viselkedési jellemzőkkel rendelkező kutyák különleges csoportját alkotják.”

Turcsán Borbála
Bárhogy legyen, hallgass a szívedre és biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő társat választod ki magad mellé.
About the author

Leave a Reply