Megnyílt a Balaton első közösségi irodája, izgalmas extrákkal. Bár Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egymást érik a jobbnál jobb közösségi irodák, a balatoni régió eddig valamiért kimaradt a sorból.

Két fiatal viszont meglátta a lehetőséget Balatonfüred történelmi városrészének egyik helyiségében, és inspiráló közösségi térré, irodává és dizájn bolttá alakították az éveken át üresen álló üzletet. A feladat nem volt egyszerű, hiszen a digitális nomádok – a népes közösség, akiknek csak egy kényelmes székre, stabil internetkapcsolatra és számítógépre van szükségük, hogy dolgozzanak, és a KSH adatai alapján már közel félmillióan vannak itthon – igényei egyre szerteágazóbbak. 

Már rég nem elég egy asztal, néhány szék vagy egy puritán tárgyaló. Kell az inspiráló miliő, az összetartó közösség, a változatos programok és az extra szolgáltatások. A füredi Nomádban egyszerre 10-12 fő tud kényelmesen dolgozni, négyen akár egy privát tárgyaló részen is összeülhetnek, ötletelhetnek, prezentálhatnak.

„Szerettünk volna saját irodát, végül csináltunk egyet másoknak is. Az általunk ismert közösségi irodák jellemzően hatalmas alapterületűek, így könnyű több funkciót biztosítani bennük, a közösségi terektől a kávézón át egészen a tárgyalókig vagy konferencia termekig. Nekünk viszont 42 négyzetméterünk volt megvalósítani és összesűríteni mindazt, amit egy jó közösségi irodáról gondolunk.” Anna & Dániel

Külön munkaállomások, nagy terek és termek nincsenek, viszont minden otthonos, közvetlen, a tömör fa bútorok, a végletekig csiszolt részletek – mint például a mobiltöltő állomás, az asztal közepébe rejtett elosztó, vagy az inspiráló könyveket tartalmazó mini-könyvtár – és az aprócska dizájn bolt tovább erősíti a hely pozitív,
inspiráló hangulatát. A Nomád belső terét Indonézia közösségi irodái ihlették, ahol minden részletből a természetesség, a szabadság, a nyers energia sugárzik. Az enteriőrt a tulajdonosok maguk alakították ki, az asztalosmunkában egy borász és egy fotós barátjuk segített.

 

 

„Fontos volt, hogy egyedi teret hozzunk létre, és ne tömeggyártott bútorokkal
pakoljuk tele az üzletet, pusztán a funkciókra hagyatkozva. Büszkék vagyunk rá,
hogy a Nomádban minden az, aminek látszik: a fa az fa, a bőr az bőr, a fém az fém.
Ugyanígy szeretnénk, hogy a hozzánk érkező nomádok is „valódiak” legyenek, és
rövidesen már ne csak egy-egy betévedő IT-sról vagy marketingesről, hanem stabil
közösségről beszélhessünk.”

A dizájn bolt ötletét szintén külföldi minták és saját igények szülték. „Többször, amikor meghívtak minket születésnapokra, annyira sokat kellett dolgoznunk – a Nomádon kívül egy marketingcéget üzemeltetünk –, hogy esélyünk sem volt beszerezni az ünnephez és ünnepelthez méltó ajándékot itt, Balatonfüreden.” A Nomádban akkor is találni egy-egy stílusos vagy finom ajándékot, ha zárásig a monitorra tapadva dolgoznánk. A tulajdonosok egyébként személyesen keresték fel az összes tervezőt, így szinte az egész országot bejárták, hogy megtalálják azt a néhány terméket, amik a polcokra kerültek.

Annáék nálunk is jártak és csupaszív embereknek ismertük meg őket, így bátran hajlottunk az együttműködésre. Megtalálhatóak náluk számos termékeink, mint az Absztrakt Csont, Hund játék, Karina és Lenda kendőnk. 

Ha Balatonfüreden jártok nézzetek be hozzájuk, igazi ékszerdoboz ez a Balaton szívében. 

 

Nomád Coworking & Design Shop

Balatonfüred, Kisfaludy utca 10.

Hétfő – Péntek 9:00-18:00

Szombat: 9:00-13:00

Vasárnap: ZÁRVA

About the author

Leave a Reply